Het kabinet richt een warmtefonds op. Dat staat in het klimaatakkoord dat eind juni is gepresenteerd. Met dit fonds kunnen woningeigenaren een bedrag van maximaal 25.000 euro lenen om hun woning te verduurzamen. Tot 2030 wordt er jaarlijks 50 tot 80 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het warmtefonds.
Woningeigenaren die gebruik maken van het warmtefonds, betalen een lagere rente dan bij een bank. Daarnaast heeft de lening een lange looptijd, de looptijd is maximaal 20 jaar.
De lening aflossen door de besparing op de energierekening
Doordat de belasting op gas de komende jaren verder omhoog gaan, wordt het investeren in bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen nog rendabeler. Het idee is dat de aflossing van de lening gedaan kan worden met de gerealiseerde besparing op de energierekening. Hierdoor voelt de woningeigenaar de investering niet direct in de portemonnee. Het geld dat na aflossing nog wordt bespaard, is winst voor de woningeigenaar.
Waarom wordt het warmtefonds opgericht?
Het warmtefonds is opgericht om het voor iedereen mogelijk te maken om energie te besparen. Dit is nodig omdat het doel van het klimaatakkoord is dat Nederland in 2030 de helft minder CO2 uitstoot dan in 1990. Omdat het voor veel woningeigenaren niet haalbaar is om grote investeringen te doen om hieraan bij te dragen, hoopt het kabinet met dit warmtefonds meer mensen te overtuigen om mee te doen.
Wilt u weten wat u kunt doen om uw woning te verduurzamen? Bekijk onze energieproducten en ontdek wat u kunt besparen.
Posted on
Geef een reactie